Jo, men stig du på. Välkommen in i värmen. Känn dig som hemma. Ta en kaka. Nähä, ingen kaka. Ska ru inte ha lite te eller? Tänkte väl det.

tisdag, september 25, 2007

Royal Mile

Om man viker av fran Royal Mile och gar igenom granden ner mot Cowgate, kommer man till en liten pub. Ett par manniskor star ut med gatan och roker. Soptunnor, ett par bilar och gult ljus fran ett par fonster. Inne pa den puben finns det en liten scen och en bar.

Det var en trevlig kvall. Det var sakert 3 veckor sedan jag umgicks med nagon annan en Ellen, endast i syftet att umgas.

Mina jobbarkompisar ar en lustig samling manniskor. Ihopskrapade fran olika kanter av varlden. Framme vid scenen star en liten man med ett munspel. Jag skulle nog saga att han ar den skotska varianten av Jonas Gardell. Han ar typen som studerar manniskor. Lite over 30, men med livserfarenhet som om han vore 180. Jag vet inte mycket om honom, det ar det nog ingen som gor.

I soffan brevid mig sitter den som krossat mitt berg av forutfattade meningar om polacker till finaset sand. Hennes satt att skratta pa ar otroligt avvapnande. En av de mest sympatiska manniskorna jag traffat pa lange. Och jag kanner henne nog redan tillrackligt bra for att inse att hon och han mittemot snarare ar vi. Han har forresten en lang lillebror. I Edinburgh sager man inte t. Polsk ol ar tydligen godast. Broderna lat oss smaka pa deras skottska ale. Allt blev lite snurrigt, eftersom pulversoppa inte fyller magen pa det sattet sin mamma gor. Natten var mork. Dags att ga hem. Vi skulle ju till jobbet imorgon, allihopa.

Borta pa Queens Street tyckte dock natten att natten inte borde ta slut. Min plastpase med alla mina jobbarklader lag kvar uppe vid Royal Mile. Mitt sallskap gick hem till kyrkan, jag fick sallskap av gatlamporna.

En liten stund senare, pa vag hem igen, blir jag stoppad av tva man. Allt var fortfarande lite fluffigt och varmt och egentligen borde man inte stanna och prata med framlingar nar klockan ar sent. Men det gjorde jag.
- Do you know where to go now? sa den forste mannen
- Ha?
- Someone said George Street, do you know?
- I past George Street half an hour ago. George Street is dead, stay at the Royal Mile.
- ARE YOU SWEDISH? sager helt plotsligt den andre mannen, som statt lite i bakgrunden.
- How.. Ar ni ocksa svenska?

Det ar lustigt det dar. Efter att ha blivit kysst pa handen traskade jag vidare genom staden. Mitt i natten, i Edinburgh.

Inga kommentarer: